First blog post

This is your very first post. Click the Edit link to modify or delete it, or start a new post. If you like, use this post to tell readers why you started this blog and what you plan to do with it.

post

Advertisements

RESEPI TOMYAM THAI

Lately ni suka sangat makan tomyam thai. Tapi kalau hari hari nak pergi makan kedai tu boleh pengsan fulus  habis. So mula lah rasa nak buat sendiri je, hasil research dan google, maka terhasil la tomyam yang marveles ni. Orang yang suka masak ni , dia automatik suka shopping. Nak2 shopping barang dapur…… kan kannn… Seminggu sekali memang wajib beli barang basah. Area rumah ni takde pasar berhampiran, semua jauh2.. Sebab tu suka borong dekat Segi Fresh Market. Sekali barang basah dia sampai, memang segar  dan banyak2 pulak tu. Selalu lah rambang mata..

So jom kita start bahan2 tomyam. Korang boleh la nak add on sendiri ape2 tyang korang suka.

A)

  1. 6 batang serai ( dipotong macam dlm gambar)
  2. 1 inci lengkuas (  diketuk) wajib utuk rasa macam tomyam dari thai
  3. bawang besar ( di potong je)
  4. daun limau purut
  5. limau nipis
  6. santan 1 cawan
  7.  2 sudu besar sos ikan ( wajib)
  8. thai clili paste ( refer gambar) memang sedap guna brand ni
  9.  1 pati kiub tomyam maggie
  10. cili padi merah ( baru merecik bila pedas)

B) Bahan bahan sayur  lin suka letak

  1. lobak
  2. bunga kobis
  3. cendawan ( ape2 jenis je) yang dlm tin pon okay je
  4. tomato

C) Bahan bahan basah

  1. udang
  2. sotong
  3. ayam

 

CARA CARA

  1. Panaskan santan, masukkan kesemua bahan2 A kecuali  cili api merah dan limau nipis sebab limau nipis perah last sekali bila tomyam da masak. Kacau sampai mendidih, perasa kan dengan garam.
  2. Masukkan  ayam. Agak2 ayam dah masak, masukkan  bahan B. last sekali masukkan udang dan sotong..
  3. Sotong dan udang masukkan kan akhir supaya tak over cook
  4. Perah limau nipis untuk rasa masam2 dan ketuk je cili padi merah  campak alam tomyam.

SIAP!!!!! SELAMAT MENCUBA

 

 

 

Resepi daging perap

IMG_20170912_194906.jpgBalance daging yang dapat masa raya haji lepas ada lagi. Dah tak tau nak masak ape lg daging ni, So decide nak bakar je la. Lepas tu makan dengan nasi panas. Resepi ni 100% dari Lin sendiri. Resepi campak2 je . Tapi rasa  memang super duper sedap. Jom usha resepi.

  1. daging ( suka hati la nk byk mana, lin agak2 400- 500 gram)
  2. kicap manis 3 sudu besar
  3. minyak bijan 3 sudu besar
  4. kicap cair 2 sudu besar
  5. bawang putih 3 ulas ( di tumbuk)
  6. serbuk blackpepper ( agak2 je)

Gaulkan kesemua bahan2 dan perap 1-2 jam. Perap semalaman lagi sedap. bakar daging dengan api yang sederhana sebab nak bagi masak dalam dan nak bagi daging tu lembut.

Okay tu je entry malam ni.. Selamat mencuba..